Ontwikkeling en implementatie van scholing over perineumprotectie

Uit een analyse van de Perined-data van de 6 VSV’s binnen ons consortium bleek dat het aantal episiotomieën (ofwel: ‘de knip’) bij 5 van de 6 VSV’s te hoog was. 

Uit onderzoek weten we dat perineumschade kan leiden tot klachten op korte én langere termijn. Een aantal interventies is bewezen effectief voor de bescherming van het perineum. Zo zien we dat bijscholingen hebben geleid tot een flinke afname - van 4% naar 3% - in het aantal derde- en vierdegraads rupturen. En daarmee: tot een hogere kwaliteit van leven van de zwangere vrouw. Namelijk: minder klachten op korte en lange termijn, en sneller herstel na zwangerschap. 

Bij de interventies gaat het niet alleen op het toepassen van een handgreep op het moment van de geboorte van het hoofd. Maar om een bundel van handelingen, de zogenaamde ‘care bundel’. 

Het consortium wil bij de 6 VSV’s zo’n care bundel implementeren. In samenwerking met Medsim -Eindhoven- is er een blended learning scholing ontwikkeld: een combinatie van een e-learning en een fysiek programma. Het project wordt (mede) mogelijk gemaakt is door de zorgverzekeraars CZ en VGZ namens alle zorgverzekeraars.

Voor vragen kun je terecht bij Hilde Perdok: hilde.perdok@mmc.nl.

Film Perineumprotectie:

Perineum protectie Consortium Brabant

Vorige
Vorige

Implementatie project ‘Gezond Zwanger worden’

Volgende
Volgende

Deelname Action2