Zwangerschap en geboorte III:

Gezondheidsbevordering & Preventie Zorg

Op vrijdag 14 maart 2025 jl. heeft ZonMw de subsidieoproep geopend voor het programma Zwangerschap en geboorte III die gericht is op gezondheidsbevordering en preventieve zorg met als doel het verminderen van zwangerschapscomplicaties en het bevorderen van de gezondheid van moeder en kind.

https://www.zonmw.nl/nl/subsidie/zwangerschap-en-geboorte-gezondheidsbevordering-preventieve-zorg

De subsidieronde bestaat uit 2 fasen: een projectidee en een uitgewerkte subsidie aanvraag.

De deadline voor het indienen van het projectidee is 13 mei 2025 om 14.00 uur.

Door de programmacommissie van ZonMw wordt samenwerking met één of meerdere regionale consortia geboortezorg gestimuleerd. Tevens geeft ZonMw aan dat relevante partijen in het kader van een projectidee aanvraag onderdeel dienen uit te maken van de projectgroep.

Samenwerking onderzoek en regionale consortia geboortezorg

Sinds de oprichting van de regionale consortia geboortezorg in 2011 zetten zij zich in om samenwerking tussen onderzoek en praktijk te waarborgen. Met de kennis- en onderzoeksinfrastructuur die de regionale consortia geboortezorg met elkaar regionaal en landelijk hebben opgebouwd zijn zij in staat om een brug te kunnen slaan tussen onderzoek en werkveld in de geboortezorg. En zijn daarmee bij uitstek de samenwerkingspartner voor onderzoekers. Zo zijn regionale consortia geboortezorg al ruim 14 jaar betrokken bij diverse regionale en landelijke onderzoeksprojecten.

Ben jij benieuwd wat de regionale consortia geboortezorg voor jou als onderzoeker kunnen betekenen? Lees dan het volgende document waarin je kunt lezen wat zij te bieden hebben in de samenwerking.

En mocht het zo zijn dat je als onderzoeker een aanvraag wilt indienen bij ZonMw waarbij je drie of meer consortia wilt betrekken, dan denken we graag op landelijk NRCG-niveau mee!

Verbinders in kennis en onderzoek

Onze kracht? Een brug slaan tussen alle partners en belanghebbenden in de geboortezorg. En tussen onderzoek en de beroepspraktijk. Op lokaal, regionaal én landelijk niveau. Wil je weten hoe we dit doen? Bekijk dan het volgende filmpje!

Over het ontstaan van ons netwerk

Naar aanleiding van de sterftecijfers rond zwangerschap en geboorte is in 2008 het stuurgroepadvies ‘Een goed begin’ opgesteld. Dit advies ging over de inrichting van de geboortezorg in Nederland. Hierin stond onder andere dat er over een aantal belangrijke onderwerpen te weinig kennis is. En ook: dat er behoefte is aan een beroepsoverstijgende onderzoeksagenda. 

Daarom startte ZonMw - in opdracht van het ministerie van VWS - in 2011 het programma Zwangerschap en Geboorte. Het doel: vermijdbare ziekte en sterfte rondom geboorte en zwangerschap terugdringen. Via praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd binnen regionale consortia.

De multidisciplinaire en lijnoverstijgende consortia hebben inmiddels een stevige kennis- en onderzoeksinfrastructuur opgebouwd. In het ZonMw-programma Zwangerschap en Geboorte II worden de regionale consortia verder verstevigd en bestendigd. Samen vormen zij het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg.

Kennisagenda VSV’s & IGO’s

In 2023 heeft het NRCG in samenwerking met de Federatie van VSV’s vanuit het werkveld van de geboortezorg de Kennisagenda Verloskundige Samenwerkingsverbanden opgesteld. Deze toont welke thema’s specifiek vragen om kennisbenutting en/of -ontwikkeling. De onbetwiste landelijke top twee betreft capaciteitsproblematiek en samenwerkingsvraagstukken binnen het VSV/IGO. Regionaal gezien zijn er verschillen in de behoeften aan kennis en vraagstukken die er spelen in het werkend veld. Dit is waardevolle informatie voor eenieder die zich inzet voor optimale geboortezorg, op het gebied van onderzoek, beleid én praktijk, landelijk én regionaal.

De Kennisagenda Verloskundige Samenwerkingsverbanden is te zien als tastbaar uitgangspunt om in diverse regionale en landelijke tafels het gesprek aan te gaan. In dialoog werken aan prioritering en duiding van de uitdagingen en behoeften rondom bepaalde thematiek helpt ons met de stappen die nodig en wenselijk zijn.

Samenwerkings­partners